Natural Health Consulting-wiedza na zdrowie

Etnomedycyna z 4 stron świata: Ayurveda, TCM & …. . Technologie a środowisko. Odżywianie. Huna. Zwierzęta. Muzyka. Historia i Mistrzowie ars medicinae.

TCM, czyli odporny, jak Chińczyk.cz.17.

Posted by natural health consulting w dniu Wrzesień 24, 2010

I? Nie ma to, jak własna prognoza pogody? Przyszło ciepło? Przyszło.

No to cieszmy się każdym dniem i smakujmy aromat jesieni, zanim nadejdzie Wielka Biel.

Równonoc Jesienna-Qiu fen, 23/24 września i potężna- największa w roku- pełnia księżyca pod patronatem faceta w czapie :), z toporkiem w ręku. Toporek ma odcinać lato :).Boli:).Kiedy przyjdą deszcze, te prawdziwie jesienne, liczmy. Chińczycy mawiają, że z dziesiątym trzeba wyjąć z szafy rzeczy naprawdę ciepłe…Hm, a co, jeśli zmarzniemy już przy drugim?:))Ubierajcie się zależnie od pogody i pamiętajcie, że kiedy wieje silny wiatr, lepiej ubrać „cebulkę” i potem ,w pomieszczeniu się przebrać ,aniżeli dać się przewiać:)).

Jesienna równonoc to i czas naszej równowagi a przynajmniej próby doprowadzenia organizmu do takowej.

Na pełni (księżyca ) i krótko po pełni-dobrze rozgotowany kleik z kaszy jaglanej z marchewką lub ryżowy (wg chińskich źródeł- recepta na długowieczność), na śniadanie gruszki odżywiające płuca i karmiące Jin. Jeżeli nie tolerujemy świeżych- bo i tak bywa- upieczone lub lekko podgotowane (uwaga, nie rozgotowane). Organizm będzie nam wdzięczny.

Do kleiku dwa dni po pełni można dodać inne warzywa gwoli upodobaniom oraz oczywiście grzyby- dar lasu, mało kalorii ,a mnóstwo białka i innych ciekawych substancji, o których wspomniałam wpis wcześniej. Grzyb nie tuczy a system odpornościowy wspiera. Poza krajowymi borowikami, rydzami, maślakami czy podgrzybkami , mamy do dyspozycji chińskie Shiitake (najpierw moczymy je w letniej wodzie, aż zmiękną)- te można łączyć z pieczarkami, kiedy smak chińszczyzny wydałby nam się zbyt wyrazisty;)

Teraz  -do 25.września do południa będzie świetny czas na zbiory i magazynowanie naszych ogrodowych skarbów-zebrane o tej porze zachowają wartości odżywcze na bardzo długo i nie będą się psuły (chyba, że umieścimy je w naprawdę niegodnych warunkach:).Czas na magazynowanie w tym miesiącu jeszcze nadejdzie,ale już nie będzie on powiązany z zachowaniem tak wysokiej zawartości cennych substancji.

Obrodziły rokitniki- Hippophae rhamnoides . Niektórzy czekają na mrozy, by złagodniał smak. Ja nie czekam, gdyż wraz z mrozami ubywa witaminy C. Podobnie z owocami czarnego bzu (wspaniały sok na gorączkę, przeziębienie, odtruwanie zaflegmionego ciała przy grypie ). Nie zapomnijcie zostawić paru gałęzi owoców z każdego drzewka dla ptaków -zimą zostanie im tylko to, co nad śniegiem.

Rokitniki zasługują na powieść, ale jako, iż czasu „jak zwykle”, pokuszę się tylko o ….

Ojczyzną rokitnika jest Nepal. W medycynie chińskiej zastosowanie „odkąd najstarsi Chińczycy pamiętają”, w pozostałych rejonach pisali o nim mędrcy, pierwsi znawcy medycyny- np.Dioskorides, stąd w niektórych opracowaniach możemy nawet spotkać nazwę Hippophae dioskoridis.

Czy jest wiadome do końca, co kryje? Nie. Ale to, co wiadomo, wystarczy, by znów pokłonić się przed chińską mądrością. A jest w owocach rokitnika niespotykana ilość witaminy C- od 200 do 900 mg na 100 gram owocu. Dla porównania- taka cytryna ma jej ok.50 mg na 100 g.cytryny:).Poza witaminką C owoc rokitnika obfituje w beta-karoteny , garbniki….W oleju rokitnikowym nie brak witaminy B 12- ma on zastosowanie nie tylko wewnętrzne, ale i zewnętrzne, przy problemach dermatologicznych.

Zastosowanie rokitnika w medycynie nie jest tajemnicą ani dla Szwajcarów, ani dla Niemców, ani dla Rosjan, którzy niegdyś chętnie osiedlali się tam właśnie, gdzie rosły życiodajne krzewy . Produkcja oleju rokitnikowego w Rosji przetrwała wszystkie „izmy” i ma się dobrze do dziś , podobnie jak zapotrzebowanie na niego, gdyż niewiele innych olejów łączy w sobie cały witaminowy kompleks a już na pewno nie te stworzone według widzimisię człowieka. 

Co robimy z pomarańczowych owocków? Najpierw ostrożnie zbieramy- łatwo się pokłuć:).Potem- konfitura, sok, olej -ten ostatni można też uzyskać sposobem chałupniczym zalewając ciepłą oliwą owoce w ciemnej butelce i odstawiając ją na miesiąc co najmniej, w chłodne miejsce.

Co oprócz rokitnika w TCM , zanim nadejdą śniegi? Jest jeszcze morwa- Morus alba i morus nigra-przepędzające zapalenie górnych dróg oddechowych , nawilżające płuca, czyszczące z flegmy, łagodnie wspomagające oczy i eliminujące ich zapalenia.Liście- herbatka, owoce – jemy, robimy konfitury i soki.

Nie da się pominąć obywatelki 🙂 pigwy- toż do skarbnica witamin i smaku. Pigwówka przy kominku, kiedy mróz dookoła…i już mamy słońce w środku:)

Aronia – podobnie, jak rokitnikowi, należy się jej cześć i chwała. Wspominałam o niej wcześniej, ale teraz czas na zbiór-nie zaniedbujcie tej roślinki Wszyscy, którzy swe serce na uwadze mają, podobnie , jak owoców głogu – pysznie się czerwienią , będą długo jeszcze, ale to dla nas moment najlepszy, by je do nalewki:).

Zbierając owoce , zioła, warzywa, zbierając cokolwiek w naturze, nie róbcie Jej proszę krzywdy. Nie zbierajcie WSZYSTKIEGO, zostawcie nieco dla Innych. Pozostawcie kawałek, z którego korzystaliście, w równowadze. Czy wiecie, że pewien grzyb, Phellinus hippophal. , (znany też wśród ludu jako Ognista Gąbka:))))) zaszeregowany przez Szwajcarów w Czerwonej Księdze jako zagrożony wymarciem,  wegetuje wyłącznie na starych, martwych już rokitnikach? Wyłącznie na nich. Zostawcie zmurszałe pnie w pokoju. Tam ciągle jest życie.

Lektury:jak poprzednio w TCM , plus:

F.Löser , „Der Sanddorn.(Herkunft, Anwendung, Rezepte)”.Schwerin, 2006, Demler Verlag (o rokitniku)

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: